Tandkroner og tandbroer



 

Hvad er en tandkrone?

Tænder forsynes med en tandkrone, når de er for destruerede eller ødelagte til, at det længere er muligt at opnå den fornødne styrke med en simpel fyldning. Det vil sige, når tandlægen skønner, at der er for lidt tandsubstans tilbage til at kunne bære en fyldning efter, at en gammel fyldning/cariesangrebet er blevet fjernet. Hvis en fyldning er for stor, vil den inden for ganske kort tid knække og skulle laves om. Tænder bør forsynes med en krone, når store gamle sølvfyldninger (amalgam fyldninger) enten skal skiftes på grund af, at de er utilstrækkelige, eller at sølvfyldningerne med tiden får tænderne til at knække.      

Billedresultat for tandkroner
   
 

Hvad er en tandbro?

En bro laves for erstatning af en eller flere tænder, hvor tilbageværende nabotænder benyttes som bropiller. Disse bropiller korsynes med kroner, hvor der tilhæftes en tandkrone for manglende tand eller tænder. 

Billedresultat for tandkroner

    
 

Pris på tandkroner

At få lavet en krone på en tand er en kostbar behandling, og mange forstår ikke, hvorfor det skal være så dyrt. Man skal være opmærksom på, at dette er en behandlingsform, som består af mange delprocesser og involverer mange mennesker. Som patient ser man kun en lille del af, hvad der sker. En krone er lavet af nogle meget kostbare materialer i en meget tidskrævende proces såvel for tandlægen som for tandteknikkere. I de fleste kronetyper er den væsentligste bestanddel ofte guld. Regner man på det, har man vist, at en krone er en dyr behandling på kort sigt, idet man skal betale et stort beløb her og nu. Men man har regnet ud, at på lang sigt er det den billigste behandling, idet en risikotand nu er beskyttet og er mindre sårbar over for caries eller hul i tænderne. Risikoen, for at en kronebehandlet tand knækker, er således meget lille.
 
Vi tilbyder flere kvaliteter af tandkroner og har derfor også forskellige priser på vores kroner: 

1) Dansk producerede kroner hos teknikker i Aalborg. Mulighed for kosmetisk tilpasset og individuel farveprøve hos teknikker. Der gives 6 års materiale garanti på kronen. Her er mulighed for metalkeramisk krone eller fuldporcelæns kroner. Et typisk valg til fortandskroner og flotte kosmetiske kroner.

Pris 5400 kr.​

2) Udenlandsk producerede tandkroner. Typisk produceret i Kina, men med kontrol igennem dansk teknikker. Her er mulighed for valg af flere farver i kronen, hvilket giver et mere naturligt farvespil. Her er mulighed for metalkeramiske kroner eller fuld porcelænskroner. Denne løsning anbefales kun til fortandskroner, hvis der ikke er behov for individuelle tilpassede farver. 

Pris 4600 kr. ​​

3) Udenlandsk produceret krone med dansk kontrol. Vores billigste krone er produceret i udlandet. Typisk Kina, men kontrol igennem dansk teknikker. Her er kun mulighed for at give kronen én farve, og den egner sig derfor bedst til de bagerste tænder i munden. Her er kun mulighed for metalkeramiske kroner.

Pris 3900 kr. 

 

Rodbehandling og tandkroner

Det er altid at foretrække, at en tand ikke skal rodbehandles. Er der ikke problemer med nerven i tanden, og er der ikke er behov for øget forankring i roden, skal tanden ikke rodbehandles først. Rodbehandlede kindtænder bør altid forsynes med en krone. Når en tand er blevet rodbehandlet, efterlades den i en væsentlig mere skrøbelig tilstand end en helt sund og rask tand.

 

Garanti på tandkroner

Der ydes altid garanti på vores kroner. Vi yder altid vores bedste for, at din krone bliver optimal og får mulighed for at holde så lang tid som muligt. Af og til kan der ske skade på materialet, så derfor yder vi altid 2-6 års materialegaranti på vores kroner. Garantien afhænger af hvilken type krone, du vælger.

 

Er der et alternativ til en tandkrone?

Det afhænger af den situation, som din tand er i. Vi anbefaler altid krone på en rodbehandlet tand, idet undersøgelser viser, at overlevelsen for en rodbehandlet tand med krone er 5 gange længere end en rodbehandlet tand uden krone. Skal din tand have krone på, fordi den er knækket, eller fordi der er stor risiko for, at den knækker pga. meget store fyldninger eller revner i tanden, så er alternativet plastfyldninger. Risikoen ved at vælge store plastfyldninger frem for en krone er, at tanden fortsat kan knække, og er man uheldig kan den knække på en måde, hvormed det ikke er muligt at påsætte krone efterfølgende.

 

Hvor mange gange skal jeg komme på klinikken?

Du skal typisk komme på klinikken 2 gange, hvis alt går efter planen. Den første gang gør vi tanden klar ved at bore en lille kant hele vejen rundt om tanden. Denne kant skal kronen passe ned på. Vi tager aftryk af tanden og beskytter til sidst tanden med en midlertidig krone. 

Efter 7-14 dage er kronen lavet og klar til at sættes på din tand. Dette gøres ved andet besøg. Vi kontrollerer altid kronen inden cementering både klinisk i munden og med røntgen. Passer kronen ikke helt perfekt, kan det blive nødvendigt med et nyt aftryk og en ny tid til at få den nye krone på.

Når kronen er sat fast på din tand, bliver du instrueret i, hvordan du skal holde din krone ren. Det er vigtigt, at kanten af kronen holdes ren og fri for bakterier hver dag. Ellers kan der godt komme hul under kronen, hvilket gør, at kronen og evt. tanden går tabt. De første dage efter kronen er påsat, vil du kunne mærke kronen, men efter 3-4 dage vil du vænne dig til det. Er du i tvivl, om kronen fungerer, som den skal, eller om den evt. er en smule for høj, er du altid velkommen til at kontakte os og få en tid til kontrol af kronen. Vi kontrollerer løbende kronen, når du efterfølgende kommer til almindeligt eftersyn.