Forebygning og behandling af paradentose og tandkødsbetændelse




Hvad er paradentose?

Paradentose er en folkesygdom som rammer ca. 40%af befolkningen. Sygdommen rammer oftest personer over 40 år, men enkelte personer kan få det allerede i tidlig alder. Sygdommen opstår i tandkødet, som oftest begynder at bløde ved tandbørstning.




Billede 1: Sund tand

Billede 2: Tand ramt at infektion i tandkødet - gingivitis

Billede 3: Tand med begyndende parodontose og fordybede tandkødslommer. 

Billede 4: Tand med svær parodontode og knogletab


 

Hvordan behandles paradentose?

Behandles paradentose på et tidligt stadie, klares det nemt med korrekt instruktion i renhold af tænderne og med en dybtegående rensning af tandkødslommerne. Behandles sygdommen ikke i tide, kan den udvikle sig til også at omfatte knoglede omkring tænderne, hvorved tænderne kan løsnes. 

Har paradentosen bredt sig til knoglen, skal den behandles straks så den stoppes. Dette gøres på samme måde med instruktion i korrekt renhold af tænderne + dybtegående tandrensning. Evt. med kirurgisk opklapning af tandkødet for at optimal rensning kan forekomme. Ved enkelte knogledefekter kan der evt laves knogleopbygning.

For at paradentose kan stoppes kræver, det en stor indsats fra patienten med hensyn til renhold af tænderne. Paradentose kan kun stoppes i en ren mund. At have parodontose er en kronisk lidelse og derfor er det efter endt behandling nødvendigt med hyppige kontroller og vedligeholdene rensning af tænder og tandkød. Er der tegn på udvikling i sygdommen igen, skal det behandles straks. 

 

Har du problemer med eller mistanke om paradentose?

Hvis paradentose behanldes i tide og kommer under kontrol, kan du bevare dine tæner hele livet. Hos os har vi en uddannet parodontolog samt 4 dygtige tandplejere til at hjælpe dig med behandling og rådgivning. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.